maandag 25 oktober 2010

sociale vaardigheid

Mijn jongens blinken niet uit qua sociale vaardigheden. Grote kapoen wil heel graag vriendjes en deel uitmaken van de groep, maar slaat de bal regelmatig mis als het aankomt op contact maken of aanvaardbaar reageren.

Kleutertje heeft dan weer erg weinig interesse in klasgenootjes en verkiest zijn eigen fantasiespel boven samenwerking.

Nochtans is er niks mis met hun sociale cognitie. Beide jongens bezitten ontzettend veel inzicht in eigen en andermans emoties en kunnen situaties ook uitstekend vanuit andermans perspectief bekijken. Kleutertje van nog geen 4 scoorde immers niet minder dan 8 jaar op de sociale vaardigheidstest en Grote kapoen van 5 zat off the chart daar waar de test loopt tot 12 jaar.

Maar ze zijn sociaal 'onhandig'. Vooral Grote kapoen slaagt er niet altijd in zijn kennis op de juiste manier om te zetten. Hij mist een aanvoelen en zal niet automatisch iemand aankijken of zelf maar reageren. Hij kan in de lach schieten als verdriet gepaster is, maar dat wil niet zeggen dat hij de situatie niet perfect kan inschatten en zich niet verdrietig voelt.

Het is een kloof tussen weten en kunnen. Als een motorisch onhandig kind die 'weet' hoe een kindfiguurtje er hoort uit te zien, maar er toch niet in slaagt het op papier te krijgen.

1 opmerking: